In iedere vakantiewoning liggen verscheidene toeristische brochures. Bovendien stellen we wandel- en fietskaarten ter beschikking van onze gasten .

Wij zijn trouwens ook ‘tipgevers’ van Het Nationaal Park Hoge Kempen. Dat is een schitterend natuurdomein van 50 km² groot, met uitgestrekte dennenbossen, paars bloeiende heide, grote waterplassen en hoge toppen. Het is een decor waarin tal van zeldzame en bijzondere dieren leven, zoals de zadelsprinkhaan, de rugstreeppad, de roodborsttapuit, de verldparelmoervlinder, het klaverblauwtje. In het gebied zijn 36 wandelingen bewegwijzerd, variërend van 3 tot 14 kilometer, en met een totale lengte van 200 kilometer. Met de fiets kan je de knooppunten 41, 60, 61, 63, 62, 64 en 30 aandoen, in totaal 60 kilometer. Je kan je eigen fiets meebrengen, maar je kan er ook een huren in de treinstations van Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren en in de fietsonthaal- en servicepunten. Er wordt druk gewerkt aan de uitbreiding van activiteiten: zo staan nog op stapel de herinrichting van het wandelgebied Drie Eigen, een molenfietslus voor Maaseik en de herinrichting van het oude kerkhof van Leut.

Je kan dit natuurgebied ontdekken via de vijf ‘toegangspoorten’.

 • in Lanaken: domein Pietersheim, Neerharerweg12, tel. +32 (0)89 739393;
 • in Zutendaal: de Lieteberg, Zuurbroekstraat 16, tel. +32 (0)89 629453;
 • in Genk: domein Kattevennen, Planetariumweg z.n., tel +32 (0)89 354966;
 • in As: station met 'het Kolenspoor’, Stationsstraat z.n, tel. +32(0)89 622867;
 • in Maasmechelen: de Salamander, Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280.

Klik hier voor de rangeractiviteiten en de evenementen van het Nationaal Park der Hoge Kempen voor deze zomer.

blotevoetenpad, de Lieteberg, Zutendaal  met de huifkar doorheen Pietersheim  de Mechelse Heide in bloei  het Kolenspoor in As

de Mechelse Heide in bloei  prehistorische steencirkel  embleem Nationaal Park der Hoge Kempen  Sint-Pietersheim

De Maas is sinds 1839 de grens tussen Belgisch en Nederlands Limburg. De meest nabijgelegen stad is natuurlijk Maastricht. Met Rederij Stiphout kan men van hieruit verschillende boottochten maken. Met de ‘Grenzentocht’ vaart men trouwens over het kanaal Neerharen-Briegden, achter ’t Klein Gerigt, naar de sluis van Neerharen om te worden versast! Men kan ook ‘op eigen kracht ‘ de afvaart van de Maas tussen Smeermaas en Dilsen-Stokkem met de kajak doen.

Sint-Pietersheim  wandelkaart Mechelse Heide  fietsknooppunt 54  de kerk van Neerharen       


fietsen langs de Maas  boottocht op de Maas  kajakken op de Maas  wandelen in het Maasland

vissen aan de Maas  verbindingskanaal aan de sluis van Neerharen  sluis van Neerharen  wandelen en fietsen langs de Zuid-Willemsvaart  


Na een bezoek aan Maastricht kan men verder langs de mooie mergellandroute naar Valkenburg dat bekend staat om zijn grotten. En dan zijn we maar enkele kilometers meer verwijderd van het drielandenpunt in Vaals!

Ook cultuurhistorisch valt er heel wat te ontdekken in onze buurt.

 • Zo kan je in Oud-Rekem rondwandelen en er het Kasteel van d’Aspremont-Lynden bewonderen of ‘In de Oude God’ gaan genieten van een ‘Moeder Overste’! Ook een oude apotheek met dokterskabinet en een gerestaureerde distillerie zijn een bezoekje waard.
 • Of je kan Tongeren verkennen met zijn Gallo-Romeins museum en de bekende zondagse antiekmarkt. Heel interessant is een bezoekje aan de oude gevangenis!
 • Op de terugweg kan je even in de buurt van Bilzen de middeleeuwse landcommanderij van Alden Biesen binnenspringen.
 • In het uiterste noorden van het Maasland ligt Maaseik met zijn prachtig marktplein. Even verderop over de grens vinden we het bekende ‘witte stadje’ Thorn.
 • Hasselt is dan weer een stad die de laatste jaren furore maakt als ‘stad van de smaak’.
 • Maar om te shoppen hoeven we écht niet zo ver te gaan, want ‘Maasmechelen Village’ ligt maar een tiental kilometer van ’t Klein Gerigt.

met Roosje op pad  inrijpunt in Neerharen  caféboot aan het bootwachtershuisje  bootwachtershuisje   


In een straal van 5 kilometer zijn er verschillende grootwarenhuizen. Richting Maasmechelen vind je een Aldi en een Colruyt; in Lanaken-centrum is er een Delhaize en een GB. Op de Heirbaan zelf, richting Rekem, is er nog een échte warme bakker! (Cools)

Langs de grote baan in Neerharen zijn er ontzettend veel eetgelegenheden; sommige hebben op zondag ook een ontbijtbuffet. Hieronder vind je er enkele die zich op loopafstand van ‘t Klein Gerigt bevinden. In het centrum van Lanaken en richting Maasmechelen vind je er nog meer.

 • Brasserie Shoko, Steenweg 283 3621 Rekem (klik hier voor de website);
 • Brasserie De Wissel, Steenweg 226, 3621 Lanaken (klik hier voor de website);
 • Wok City Maaseikersteenweg 209, 3620 Lanaken (Smeermaas);
 • Filling Station, Tournebride 53, 3620 Lanaken: eten in een Amerikaanse sfeer van glitter en glamour (klik hier voor de website);
 • 't Boothuys, Heidestraat 103, 3621 Lanaken (klik hier voor de website).      

Andere activiteiten

 • Overdekt zwemmen kan je in Dousberg in Maastricht, het Prinsenpark in Maasmechelen en De Kimpel in Bilzen.
 • Karten kan je in Maasmechelen.
 • Bowlen kan je in Maastricht: of in ‘Bowling Maasmechelen’ tel. 089 76 64 78.
 • Bioscopen zijn er in Lanaken, Maasmechelen en Genk.

De meeste activiteiten en plaatsen die je op deze pagina vindt hebben hun eigen website. Je kan die bezoeken via onze linkpagina.  

 
Geen frames zichtbaar? Klik dan hier voor de volledige website.
't Klein Gerigt - 2020
Contact: tel. +32 89 721692 - e-mail: info@kleingerigt.be